Zo vind je als jonge ondernemer startkapitaal

Bij de opstart van een nieuwe zaak heb je als startende ondernemer vaak niet meteen de financiële middelen ter beschikking om meteen van nul te beginnen. Als zelfstandige ondernemer heb je bij het oprichten van je bedrijf op verschillende momenten krediet nodig. Zo heb je bijvoorbeeld bij de opstart van de zaak krediet nodig om bepaalde zaken aan te kopen die essentieel zijn voor jouw bedrijf zoals materiaal, een bedrijfswagen, een gebouw, apparatuur, …

Maar waar haal je nu als startende ondernemer het kapitaal dat je nodig hebt om je bedrijf te laten groeien?

Familie, vrienden of kennissen

Als ondernemen in de familie zit, dan wordt je vaak bijgestaan door familie, vrienden of kennissen met raad en daad. Maar bij heel wat startende ondernemers is het vaak ook zo dat ze een kapitaalinjectie krijgen door die personen om zo een vlotte opstart van hun bedrijf te verzekeren.

Wat natuurlijk ook kan, is dat je iemand medeaandeelhouder maakt van je bedrijf. Zo worden ze niet alleen mede-eigenaar, maar zorgen ze ook voor de eigen kapitaalinbreng van je bedrijf.

Lenen bij de bank

De meest voor de hand liggende optie als startende ondernemer, is dat je geld gaat lenen bij de bank. Dit geld kun je gebruiken als startkapitaal om alles aan te kopen om je bedrijf op te richten, vandaar de naam startkapitaal.

Uiteraard is het verkrijgen van een lening als startende ondernemer sinds de bankencrisis niet meer zo eenvoudig. Je moet er bijvoorbeeld een volledig uitgewerkt businessplan kunnen voorleggen waarin duidelijk uitgelegd staat wat je van plan bent, hoe je wil groeien en waarvoor jouw bedrijf staat.

Vraag hulp van de overheid

Als beginnende ondernemer moet je dus actief op zoek gaan naar kapitaal om je onderneming op te bouwen. Het grote voordeel van een startende ondernemer is dat de overheid je wil helpen. De overheid helpt alle startende ondernemers met zogenaamde subsidies en steunmaatregelen. Een overzicht van alle subsidies en steunmaatregelen die je kan krijgen via de overheid vind je terug op de website van Vlaanderen of op de website van Unizo.

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *